Suzan Lucas Haptonomie in tijden van COVID-19

Door de maatregelen tegen Corona raken mensen elkaar niet of nauwelijks aan. Hierdoor kan huidhonger ontstaan. Huidhonger krijg je als je te weinig wordt aangeraakt of verlangt naar aanraking. Het is voor de hand liggend dat huidhonger tijdens deze pandemie voor veel mensen een groot probleem is. In tijden van corona staat aanraking voor ons allemaal op rantsoen. Pas nu valt op hoe vanzelfsprekend het was: elkaar een hand geven, een kus, een schouderklopje. Daar gaat ook het liedje ‘Aanraking’ van Yentl en de Boer over dat je hier kunt downloaden.

Het is belangrijk om elkaar weer te gaan durven aanraken als deze crisis voorbij is. Het niet aanraken moet gezien worden als “abnormaal”, ook al is het nu tijdelijk nodig, en niet als “het nieuwe normaal”.

Wanneer je wordt aangeraakt, doet dat iets met je.  Je voelt je lijf, je voelt dat je er bent. En je voelt hoe het met je gaat, hoe “het ervoor staat”. Een aangeraakt en voelend lijf is elastischer, vitaler en belastbaarder. Aanraking kan een geluksgevoel geven. Het is een primaire levensbehoefte; even belangrijk als eten en drinken. Wetenschappers hebben verband aangetoond tussen te weinig aanraking in de kindertijd en een verminderde weerstand. Het is een van de belangrijkste middelen tot contact vanaf ons vroegste bestaan. Voordat een baby’tje in de buik van de moeder kan horen of zien, kan het al voelen. Met iedere beweging voelt het zijn of haar moeder. De huid is hiermee een belangrijk zintuig.

Tijdens deze pandemie is haptotherapie nog belangrijker geworden, vanwege het feit dat een haptotherapeut met het gevoel, de tast, en met aanraking werkt. Hierdoor kan haptotherapie een belangrijke rol spelen in de emotionele gezondheid van mensen, juist in deze tijd. Natuurlijk wordt er wel zodanig gewerkt dat er geen risico is het virus te verspreiden.  Om ervoor te zorgen dat de wachtkamer niet te vol wordt, hebben we ervoor gezorgd dat de begintijden van de diverse behandelaars op de Boisotkade verschillend zijn. Van iedere cliënt wordt gevraagd een eigen grote schone handdoek mee te nemen. Als je binnenkomt in de praktijk zie je in de wachtkamer een flesje ontsmettingsmiddel om je handen mee te steriliseren. De therapeut geeft je geen hand en doet de deur van de behandelkamer voor je open en dicht. Dat is raar maar wel nodig om het besmettingsrisico zo laag mogelijk te houden. De behandelruimte is schoon en goed geventileerd. De haptotherapeut raakt wel aan, en op de behandelbank ligt aan het hoofdeinde een matje dat gesteriliseerd wordt na elke cliënt (e). En tot slot: bij klachten die op Corona kunnen duiden, zoals hoesten, niesen, keelpijn en koorts moeten zowel cliënt als therapeut de behandeling afzeggen, en dit mag ook nog op het laatste moment. Vanzelfsprekend worden er dan geen kosten in rekening gebracht.